Chlorella i spirulina – jak wpływają na zdrowie? Wyjaśniamy

Czym są chlorella i spirulina? Jakie składniki odżywcze znajdziemy w ich składzie? W jaki sposób chlorella i spirulina wpływają na nasze zdrowie? Jak je stosować i czy wykazują skutki uboczne? Odpowiedzi na powyższe pytania zawarliśmy w artykule.

Zielona spirulina

Chlorella i spirulina – czym są?

Chlorella i spirulina to jadalne mikroalgi o zabarwieniu zielonym lub zielono-niebieskim. Wykorzystywane są między innymi w przemyśle spożywczym oraz w przemyśle farmaceutycznym – dostępne są w formie zielonego proszku lub w formie kapsułek.

Uwaga: Warto wiedzieć, że algami (z łac. Algae) nazywane są organizmy, których ciało nie jest podzielone na organy i tkanki. Co więcej, algi są najczęściej samożywne oraz występują w środowisku wodnym i w miejscach wilgotnych we wszystkich strefach geograficznych.

Chlorella i spirulina – jakie składniki odżywcze zawierają?

Zarówno chlorella, jak i spirulina należą do grona tak zwanych superfoods, czyli do naturalnej, nieprzetworzonej żywności, która pozytywnie oddziałuje na nasze zdrowie. Właściwości prozdrowotne alg wynikają z ich składów.

W składzie chlorelli znajdziemy między innymi:

  • aminokwasy (arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina),
  • karotenoidy (w tym luteinę),
  • witaminę A,
  • witaminę B12,
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • sód,
  • fosfor,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez.

Natomiast spirulina zawiera:

  • aminokwasy (leucyna, tyrozyna, fenyloalanina, lizyna, metionina),
  • karotenoidy,
  • tokoferole,
  • flawonoidy,
  • kwas gamma-linolowy,
  • kwas palmitynowy,
  • kwas linolowy,
  • kwas oleinowy,
  • witaminę B2 (ryboflawina),
  • witaminę B3 (niacyna),
  • witaminę B6 (pirydoksyna),
  • witaminę B9 (kwas foliowy),
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • sód.

Chlorella i spirulina a zawartość witaminy B12

W niektórych źródłach internetowych chlorella i spirulina przedstawiane są jako jedne z nielicznych roślinnych produktów spożywczych, które zawierają witaminę B12. Suplementacja tej witaminy jest natomiast szczególnie ważna dla osób stosujących dietę wegańską – witamina B12 naturalnie występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Prawdą jest, że algi stanowią źródło witaminy B12, w większości jednak jest to tak zwana pseudo witamina B12, która nie wykazuje aktywności w ludzkim organizmie (zwłaszcza w przypadku spiruliny).

Prozdrowotne właściwości chlorelli i spiruliny

Wiemy już, jakie najcenniejsze składniki odżywcze zawarte są w chlorelli oraz w spirulinie. Poniżej przedstawiamy prozdrowotne właściwości i działania alg, które zostały udokumentowane w badaniach naukowych. Chlorella i spirulina między innymi pozytywnie oddziałują na:

  • układ sercowo-naczyniowy,
  • układ odpornościowy,
  • układ nerwowy,
  • układ pokarmowy.

Redukowanie ciśnienia tętniczego krwi

Badania naukowe dowodzą, że chlorella i spirulina mogą obniżać ciśnienie tętnicze krwi – zarówno ciśnienie skurczowe (redukcja maksymalnie do 4,5 mmHg w przypadku chlorelli i spiruliny), jak i rozkurczowe (redukcja do 1,5 mmHg w przypadku chlorelli oraz do 7 mmHg w przypadku spiruliny).

Sprawdź: 15 naturalnych sposobów na obniżenie ciśnienia

Spirulina a redukowanie poziomu trójglicerydów

Spirulina naturalnie obniża poziom trójglicerydów (nawet do 40 mg/dl) oraz uznawana jest za jeden z najskuteczniejszych produktów w walce z podwyższonym stężeniem trójglicerydów. 

Chlorella a poziom cholesterolu

Cholesterol i serce
Chlorella obniża poziom cholesterolu frakcji LDL

Chlorella może pozytywnie oddziaływać na stężenie cholesterolu we krwi: obniża poziom cholesterolu całkowitego, obniża poziom „złego” cholesterolu frakcji LDL. Chlorella nie wpływa natomiast na stężenie trójglicerydów oraz „dobrego” cholesterolu frakcji HDL.

Obniżanie stężenia glukozy we krwi

Chlorella i spirulina obniżają stężenie glukozy we krwi, co duże znaczenie może mieć dla osób borykających się z cukrzycą oraz z insulinoopornością.

Chlorella a insulinooporność

Według badań chlorella łagodzi insulinooporność dzięki temu, że obniża wartość wskaźnika HOMA-IR.

Funkcjonowanie wątroby

Naukowcy wskazują, że chlorella i spirulina poprawiają stan wątroby u osób zmagających się ze stłuszczeniem tego narządu. Mikroalgi przede wszystkim obniżają poziom enzymów wątrobowych ALAT i AspAT.

Co więcej, chlorella i spirulina wykazują właściwości hepatoprotekcyjne, co oznacza, że chronią wątrobę przed uszkodzeniami wynikającymi m.in. z kontaktu narządu z alkoholem, z substancjami toksycznymi, z ołowiem, z kadmem czy z paracetamolem.

Chlorella działa również przeciwzapalnie, obniżając stężenia białka C-reaktywnego.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Jak wskazują badania, chlorella i spirulina wspomagają procesy oczyszczania naszego organizmu z toksyn.

Oddziaływanie na układ odpornościowy

Suplementacja spiruliny może pozytywnie oddziaływać na układ odpornościowy poprzez zapobieganie obniżaniu poziomu komórek odpornościowych.

Natomiast chlorella może zwiększać odporność błony śluzowej podczas kontaktu z drobnoustrojami.

Spirulina a alergiczny nieżyt nosa

Kolejne badania wskazują, że przyjmowanie spiruliny może łagodzić objawy związane z alergicznym nieżytem nosa (katarem). Spirulina:

  • zmniejsza kichanie,
  • zmniejsza ilość wydzieliny z nosa,
  • łagodzi przekrwienia błony śluzowej,
  • łagodzi swędzenie w obrębie nosa.

Zapoznaj się: Alergiczne zapalenie spojówek – rodzaje, przyczyny, objawy

Oddziaływanie na układ nerwowy

Spirulina i chlorella wykazują także działanie neuroprotekcyjne, czyli ochraniają komórki nerwowe. Algi mogą zapobiegać powstawaniu zmian neurodegeneracyjnych w mózgu, tym samym przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia demencji czy choroby Parkinsona.

Wsparcie wzroku

Algi dzięki zawartości cennych karotenoidów (luteiny i zeaksantyny) pozytywnie oddziałują na nasz wzrok. Chlorella i spirulina mogą chronić siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego (UV), a także przed wpływem wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za rozwój stanów zapalnych i starzenie się komórek organizmu. Co więcej, dostarczanie luteiny i zeaksantyny zapobiega rozwojowi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej u osób w podeszłym wieku.

Spirulina a wspomaganie odchudzania

Spirulina łagodnie wspomaga procesy odchudzania. W świetle badań spirulina nie tylko przyczynia się redukcji kilogramów masy ciała, ale również obniża poziom tkanki tłuszczowej i zmniejsza obwód talii. 

Jak stosować chlorellę i spirulinę?

Tak jak wspomnieliśmy na początku artykułu, chlorella i spirulina występują przede wszystkim w postaci zielonego proszku. Możemy go spożywać w ilości od 0,5 do 2 łyżeczek w roli dodatku do różnych potraw, na przykład do: 

  • koktajli, 
  • sałatek, 
  • owsianek, 
  • budyniów, 
  • jogurtów, 
  • zup, 
  • soków.

Uwaga: Na rynku farmaceutycznym dostępne są również suplementy diety, na przykład w formie kapsułek, zawierające chlorellę i spirulinę.

Chlorella i spirulina – skutki uboczne ich stosowania

Chlorella i spirulina uchodzą za powszechnie bezpieczne składniki suplementacji. Istnieje jednak możliwość, że osoby borykające się z alergiami pokarmowymi negatywnie zareagują również i na algi. W tym przypadku zalecane jest sięganie po zmniejszone dawki oraz dokładna obserwacja reakcji organizmu. 

Możliwe jest także wystąpienie dolegliwości jelitowo-żołądkowych, takich jak: 

  • wzdęcia, 
  • biegunki, 
  • skurcze brzucha. 

W pojedynczych przypadkach zgłaszane były również takie skutki uboczne jak: 

  • bóle głowy, 
  • bóle mięśni, 
  • problemy ze snem, 
  • zaczerwienienie na twarzy.

Uwaga: Istnieje ryzyko nasilenia objawów alergicznych u osób, które uczulone są na pleśń.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorelli i spiruliny?

Wśród przeciwwskazań do stosowania spiruliny wymienia się fenyloketynurię.
Podczas stosowania chlorelli szczególną ostrożność powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Nie istnieją badania, które sprawdzają wpływ suplementacji spiruliny wśród kobiet w ciąży i karmiących piersią. Natomiast zostało przeprowadzone badanie, które potwierdza, że stosowanie chlorelli (maksymalnie 6 gramów na dobę) w czasie ciąży (od 12. do 18. tygodnia ciąży) nie powoduje występowania działań niepożądanych. Suplementacja chlorellą może skutkować zielonkawym zabarwieniem mleka matki.

 

 

 

 

Bibliografia

B. Jękot, B. Muszyńska, T. Mastalerz, B. Piórecka, Spirulina (Arthrospira) – badania nad działaniem leczniczym i jej właściwości prozdrowotne, Botanika Farmaceutyczna, tom 70, nr 11, 2014 (dostęp online) https://www.ptfarm.pl/pub/File/Farmacja%20Polska/2014/__FP%202014-11.pdf#page=19

C. Safia, B. Zebiba, O. Meraha, P. Y. Pontaliera, C. Vaca-Garcia, Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, Renewable and Sustainable Energy Reviews, 35(Suppl. 1), 2014 (dostęp online)
https://www.researchgate.net/publication/261918083_Morphology_composition_production_processing_and_applications_of_Chlorella_vulgaris_A_review 

https://vitapedia.pl/chlorella

https://vitapedia.pl/spirulina