Soczewica – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Jakie substancje odżywcze zawarte są w soczewicy? Jakie są jej właściwości prozdrowotne? Czy obecność w soczewicy związków antyodżywczych zagraża naszemu zdrowiu? Przeczytaj artykuł, aby poznać odpowiedzi na powyższe pytania.

Nasiona soczewicy

Soczewica – wartości odżywcze

Soczewica (Lens culinaris) to roślina jednoroczna należąca do grupy roślin bobowatych, określanych również jako nasiona roślin strączkowych (do grona roślin strączkowych należą również: fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja). Soczewica może występować w różnych kolorach. Współcześnie na rynku dostępne są: soczewica czerwona, soczewica żółta, soczewica zielona, soczewica czarna. Co ważne, charakteryzują się podobnym składem oraz zbliżonymi właściwościami prozdrowotnymi.

W składzie soczewicy znajdziemy między innymi cenne witaminy i minerały:

  • witaminę B1 (tiamina),
  • witaminę B2 (ryboflawina),
  • witaminę B3 (niacyna),
  • witaminę B5 (kwas pantotenowy),
  • witaminę B6 (pirydoksyna),
  • witaminę B9 (kwas foliowy),
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • miedź,
  • mangan,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • potas,
  • cynk,
  • magnez,
  • wapń.

Uwaga: Soczewica odznacza się zwłaszcza wysoką zawartością białka oraz błonnika pokarmowego.

Soczewica – kaloryczność i wartość indeksu glikemicznego

Soczewica jest produktem spożywczym o średniej kaloryczności. W 100 gramach zawartych jest około 115 kalorii.

Soczewica charakteryzuje się również niską wartością indeksu glikemicznego (IG = 28), co szczególnie ważne jest dla osób borykających się z cukrzycą oraz z insulinoopornością. Niski indeks glikemiczny (IG) oznacza, że po spożyciu soczewicy poziom glukozy we krwi będzie stopniowo wzrastać oraz również powoli spadać. My natomiast na długo będziemy odczuwać sytość i energię. To właśnie produkty spożywcze o wysokiej wartości indeksu glikemicznego sprawiają, że po jedzeniu czujemy się pełni, ospali czy dokuczają nam tak zwane napady wilczego głodu i chęć sięgania po słodycze.

Jakie są prozdrowotne właściwości soczewicy?

Soczewica wspiera pracę układów: sercowo-naczyniowego, nerwowego, pokarmowego. Charakteryzuje się między innymi właściwościami:

  • przeciwzapalnymi,
  • przeciwutleniającymi,
  • przeciwnowotworowymi,
  • hipotensyjnymi.

Soczewica a układ sercowo-naczyniowy

Spożywanie soczewicy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ponieważ charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwutleniającymi. Co więcej, składniki zawarte w soczewicy mają właściwości hipotensyjne, czyli obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Nasiona roślin strączkowych zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu.

Soczewica obniża także poziom homocysteiny w naszym organizmie. Natomiast wysoki poziom homocysteiny prowadzi między innymi do uszkodzeń w obrębie naczyń krwionośnych oraz sprzyja powstawaniu zmian miażdżycowych.

Nasiona roślin strączkowych mogą również powodować obniżenie poziomu „złego” cholesterolu, czyli frakcji LDL.

Soczewica obniża poziom glukozy i insuliny

Tak jak wspomnieliśmy wyżej, soczewica może być spożywana przez osoby borykające się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z cukrzycą i z insulinoopornością. Co więcej, badania naukowe wykazują, że regularne sięganie po soczewicę może obniżyć stężenie glukozy we krwi, a także obniżyć poziom insuliny.

Soczewica a właściwości przeciwnowotworowe

Nasiona soczewicy na stole
Badania naukowe wykazują, że soczewica cechuje się właściwościami przeciwnowotworowymi

Kolejne badania naukowe dowodzą, że soczewica cechuje się właściwościami przeciwnowotworowymi. Włączenie jej do jadłospisu może skutkować obniżeniem ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. To działanie wynika z tego, że w soczewicy zawarte są flawonoidy, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Natomiast wysoka zawartość błonnika sprawia, że szkodliwe substancje rakotwórcze zostają szybciej usunięte z naszego organizmu.

Soczewica może zmniejszać także umieralność z powodu chorób nowotworowych.

Uwaga: Według naukowców spożywanie nasion roślin strączkowych, w tym ciecierzycy, może obniżyć także ryzyko wystąpienia raka prostaty i raka piersi. 

Soczewica na odchudzanie

Naukowcy dowodzą, że spożywanie nasion roślin strączkowych, w tym soczewicy, sprzyja utracie masy ciała. Wynika to zwłaszcza z niskiej wartości indeksu glikemicznego (m.in. odczuwanie sytości po spożyciu soczewicy) oraz z zawartości błonnika pokarmowego.

Soczewica a funkcjonowanie wątroby

Soczewica zapobiega stłuszczeniu wątroby – według badań naukowych ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby u osób spożywających soczewicę może zmniejszyć się nawet o 39%.

Soczewica a układ nerwowy

Obecność kwasu foliowego w soczewicy obniża ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych (w tym choroby Alzheimera).

Jakie są przeciwwskazania do spożywania soczewicy?

Ostrożność w spożywaniu soczewicy powinny zachować osoby, które borykają się z zespołem jelita drażliwego (IBS). Możliwe jest wystąpienie takich objawów jak: bóle brzucha, uczucie przelewania w brzuchu, wzdęcia, biegunka.

Soczewica może również wywoływać objawy alergiczne w postaci:

  • pokrzywki skórnej,
  • wymiotów,
  • duszności,
  • kaszlu,
  • biegunki,
  • świszczącego oddechu,
  • kataru (nieżytu nosa).

Warto wspomnieć o tym, że w soczewicy zawarte są tak zwane substancje antyodżywcze (m.in. kwas fitynowy, taniny, leptyny, inhibitory trypsyny), które mogą utrudniać trawienie białka oraz procesy wchłaniania w organizmie niektórych składników pokarmowych. Jednak związki te znajdziemy przede wszystkim w surowej soczewicy – jej gotowanie znacznie obniża poziom substancji antyodżywczych. 

 

 

 

 

Bibliografia

https://vitapedia.pl/soczewica

P. Ćwiek, Prozdrowotne właściwości wybranych nasion roślin strączkowych [w:] Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania i inżynierii produkcji red. M. Babicz, K. Kropiwiec-Domańska, Środowisko - Roślina - Zwierzę – Produkt, tom I, Lublin 2020 (dostęp online)
https://www.up.lublin.pl/files/wydawnictwo/wybrane_zagadnienia_z_zakresu_przemyslu_spozywczego_oraz_zarzadzania_i_inzynierii_produkcji.pdf#page=25

https://dietetycy.org.pl/nasiona-roslin-straczkowych/

https://dietetyk.edu.pl/soczewica-na-odchudzanie/

https://dietetycy.org.pl/soczewica-a-poziom-glukozy-we-krwi/